19/03/2011

Изкуства от осем държави в действие

            Екипът на проект „Изкуства в действие” на НУ „Св. Софроний Врачански”, Враца посрещна своите гости – директори и учители от Швеция, Румъния, Турция, Полша, Италия, Франция и Англия. Това е втората работна среща по проекта, след като през есента турското училище стана домакин на първата.
Основен акцент на програмата беше посещението на учебни часове, в които гости и домакини – ученици и учители - се опознаха. Представителите на седемте страни получиха „кутия на усмивките”, в която децата поставяха изработените от тях и техните родители апликации на кукли в народни носии, цветя от салфетки, рамки за картини, бродирани книгоразделители, писани глинени съдове, пирографирани подложки за чаши, пролетни картички и традиционни мартеници. Всички продукти бяха предварително изложени в училищното фоайе в дните преди визитата, а изложбата беше посветена на деня на самодейността 1 март. Всеки клас беше подготвил и програма, с която да покаже на гостите какво може да твори в различните области на изкуството – рисуване, музика, танци, литература. За това се бяха погрижили класните ръководители г-жа Гешева, г-жа Петкова, г-жа Иванова, г-жа Лозанова, г-жа Лазарова и г-жа Върбанова. На всички беше предоставена специално изработена книжка за изработката на която се погрижи и педагогическият съветник г-жа Злидолска. Тя включваше интересни факти за страната ни: българи, с които се гордеем, розовото масло, Златния век на България, братята Кирил и Методий и др.,
Програмата на визитата беше съобразена с темата на проекта и включваше ателиета за работа с разнообразни занаяти, които народът ни е съхранил. Чуждестранните гости се насладиха на традициите за работа с тепана вълна (филц) по време на ателие в София и тъкане и грънчарство в старите работилници на майсторите от АЕК „Етъра”. С гордост домакините показаха както съвременната и старопрестолната си столица, така и живописните скали на врачанския край. Чуждестранните гости научиха за българската история, посетиха Храм паметника „Александър Невски”, докоснаха се до историческата ни памет чрез спектакъла „Звук и светлина” на хълма Царевец, любуваха се на уникалния Етнографско-възрожденски комплекс „Софроний Врачански” в града ни. По време на цялата културна програма българските учители споделяха многовековната си история и това как народът ни ревниво е пазил своите обичаи и традиции, в които са събрани богатият народен дух, вярата в доброто, надеждата в утрешния ден. Като доказателство за това показахме възстановка на наши народни празници и обичаи - Сирни заговезни и Младенци. Ламкането на варено яйце, бяла халва и 40-те мъченици, символично представени като 40 хлебна кукли, наречени Младенци, бяха главен акцент в програмата. Възстановката на обичая младенци беше представена от децата от 3б клас и техния класен ръководител г-жа Геройка Иванова заедно с фолклорна група „Бистрешки магьосници” към читалище „Пробуда” в кв. Бистрец, водени от кметския наместник на квартал Бистрец г-жа Дора Младенова. За доброто настроение на всички се погрижиха и талантливият бистрешки художник Иван Христов и неговите чудни картини върху кратунки, както и г-н Красимир Младенов, домакин на събитието, чиято къща в традиционен български стил прие всички. На трапезата по традиция се наредиха по 40 броя чушки, пълнени с боб, сарми, червено вино, кукли „Младенци”. 
Като че ли най-голям интерес сред децата, работещи по проекта, предизвика ревюто „От раклата на баба и дядо”. В него с много настроение се представиха близо 30 манекени от 2г, 3б, 3д, 4а, 4б и 4в клас. Всички те показаха народни носии – автентични и стилизирани - и дрехи, типични за стария градски бит. Като е редно, участниците си тръгнаха с грамота „Мис баба” и „Мистър дядо” и захарна близалка. Атракция за всички бяха и учителите им в народни носии – г-жа Калина Николова, координатор на проекта, г-жа Миглена Иванова, помощник-директор и най-вече чуждестранните гости Клои Бартън от Англия и Йозге Танръверди от Турция. За всички пяха вокалната група на училището с ръководител г-жа Лалова и талантливият Александър Георгиев.
Гостите почетоха националния ни празник 3 март, като наблюдаваха тържествената заря на площад „Александър Батенберг” в столицата. Всички отнесоха много хубави емоции, добро настроение и оригинални вази, дело на местни майстори, които г-жа Сиракова, директор на училището, поднесе. Кръшните български хора, звучните ни песни, гордостта от запазените традиции – всичко това непрестанно съпътстваше работното посещение. Домакини и гости обмениха материали и идеи от реализираните до момента дейности и показаха, че езикът на изкуството е този, който ни свързва и преминава над границите и пространството.