14/04/2011

Визита във Франция

В периода 30.03.2011 г. - 04.04.2011г. представители на екипа, работещ по проект „Изкуства в действие”, взеха участие в мобилност до Училище „Ла кроа руж”, гр. Брест – Франция.
Делегацията включваше директора на училището г-жа Антоанета Сиракова, г-жа Калина Николова – координатор на проекта и учителите Румяна Петкова, Геройка Иванова, Ирена Лозанова и Лиляна Лазарова.
В рамките на учебната визита гостите се запознаха с институцията и екипа от учители и ученици, работещи по проекта от френска страна, имаха възможност да видят обучението на учениците в училището и да научат за целодневната организация на учебния процес. Децата от работния екип представиха концерт с изпълнения на песни от различните части на Франция, а изненадата беше когато запяха и на български език. Френските деца изпратиха за българските си приятели „културна кутия”, в която бяха поставили сувенири, продукти и материали, представящи тяхната страна, регион и училище. От своя страна ние подарихме произведения, изработени от нашите ученици – аплицации, пролетни цветя, маски, кутийки за подаръци и др.
За гостите беше интересно да научат за първоаприлската традиция за окачване на шеговити рисунки на т. нар. „априлски риби”, както и за местния бретонски (келтски) език, който все още се говори от известна част от населението.
По време на престоя си във Франция българските учители се запознаха с някои културни особености на страната, придобиха представа за учебния процес в едно частно френско училище и видяха продукти от реализираните до момента дейности.