16/04/2011

ПОКАНА




НУ „Св. Софроний Врачански” – Враца
съвместно с RSC-Кралската Шекспирова компания

организира

театрално ателие
„Да изследваме света на Шекспир”


Мотото на събитието е "Stand up for Shakespeare", което предполага активното включване на участниците в ателието.

Идеята на организаторите е:
·        да концентрират вниманието на участниците върху използването на пиеси и драматизации за целите на преподаването в училище без оглед възрастовата група на учениците;
·        да се представи необятния талант на Уилям Шекспир, а неговите творби да станат разбираеми и близки за съвременните ученици.

Програмата предвижда запознаване с творчески подходи при преподаването, ученето и играенето на шекспировите пиеси. Тя насочва вниманието върху практически стратегии, които да подпомогнат учениците да харесват и се наслаждават на творбите на великия английския драматург, както и да им вдъхнат увереност за по-добро разбиране на неговите герои, език и теми.

Ателието ще се води от г-н Гарт Принс – RSC Learning and Performance Network, Обединено кралство.
Г-н Принс е работил в театъра, в продължение на дълги години е ръководел учебен театър и има опит в преподаването на драма. Притежава следдипломна квалификация по драма за начално училище. Понастоящем провежда ателиета в различни училища на Обединеното кралство. В сесиите си за обучение на учители от Глостършир той включва разнообразни техники за работа по темата. Подобни техники преподавателят ще покаже и по време на ателието в НУ „Св. Софроний Врачански”.


Заниманията ще се проведат на 2 май 2011г. в голямата зала на РИО - Враца. Участниците имат възможност да изберат между две сесии – сутрешна и следобедна – съответно 8:30-12:00 ч. и 14:00-17:30ч. (с регламентирана почивка).

Основният работен текст ще бъде шекспировата пиеса „Ромео и Жулиета”. (Моля, носете със себе си текста – по възможност на английски език.)

Работен език: английски
Дрес код: ежедневно облекло, ниски обувки (последните са желателни за да не се възпрепятства активното включване на участниците)

От учителите, които ще вземат участие в ателието, не се изисква да са специалисти в областта на драматичното изкуство. Дейностите са подбрани така, че да представляват интерес и за хора без специфичен опит.
Ателието е практическо и няма да включва лекционен материал.


Моля да заявите участието си чрез регистрация на електронен адрес sofronii@m-real.net до г-жа Антоанета Сиракова, директор на училището, и копие до г-жа Калина Николова, организатор от българска страна, на адрес cally@abv.bg, като посочите сесията, която желаете да посетите.
Регистрациите се приемат до 26.04.2011г.

На 3.05.2011г. г-н Гарт Принс съвместно с г-жа Калина Николова и г-жа Лилия Гешева, ст. учители в училището, ще проведат репетиция с групата ученици, които ще участват във Втория международен Доа театрален фестивал в Истанбул, Турция. В края на м. май младите актьори ще представят драматизация на „Златната гъска” по Братя Грим. Репетицията е закрита за посетители.